در این مقاله، آزمایشگاه بهنود قصد دارد شما را با آزمایش کراتینین که مربوط به تشخیص و پایش بیماری های کلیوی است آشنا کند.
نام اختصاری
Cr ( Creatinine)
هدف از انجام آزمایش کراتینین
هدف از انجام این آزمایش، ارزیابی سلامت کلیه ها، تشخیص بیماری کلیوی و پایش وضعیت درمان بیماری کلیه ها است. این آزمایش نشان می دهد که کلیه ها سالم هستند یا خیر.
به علاوه که اطلاعات مهمی درباره کلیه فراهم می کند. کراتینین یک ماده شیمیایی زائد است که توسط متابولیسم عضلات و به میزان کمتری با خوردن گوشت تولید می شود. کلیه های سالم کراتینین و سایر مواد زائد را از خون فیلتر می کنند .مواد زائد فیلتر شده از طریق ادرار از بدن خارج میشوند.
زمان درخواست انجام آزمایش کراتینین
این آزمایش بعنوان چکاپ یا در زمانی که فرد دارای علایم مرتبط با بیماری یا آسیب کلیوی باشد و همچنین در بازه های زمانی پایش وضعیت پاسخ به درمان در بیماری های کلیوی درخواست می شود. این که هر فرد باید چند وقت یکبار آزمایش CR را انجام دهد به شرایط و ریسک آسیب کلیوی بستگی دارد.
- اگر فرد مبتلا به دیابت نوع 1 یا نوع 2 باشد، پزشک معالج ممکن است حداقل سالی یک بار آزمایش کراتینین را درخواست نماید.
- اگر فرد بیماری کلیوی دارد، پزشک معالج ممکن است آزمایش های کراتینین خون و ادرار را در فواصل منظم برای پایش وضعیت کلیه ها درخواست نماید.
- اگر فرد دارای بیماری های زمینه ای از قبیل فشار خون بالا، دیابت یا مصرف داروهایی که ممکن است روی کلیه ها تأثیر بگذارد، پزشک ممکن است آزمایش های کراتینین خون و ادرار را درخواست نماید.
تستهای آزمایشگاهی مکمل آزمایش کراتینین
Creatinine clearance, Estimated glomerular filtration rate (eGFR), Albumin creatinine ration (ACR), Blood urea nitrogen (BUN), Cystatin C, Urine creatinine
نمونه درخواستی آزمایش
نمونه خون، ادرار، همودیالیز
شرایط لازم قبل از آزمایش
معمولاً قبل از انجام این تست نیاز به رعایت شرایط خاصی از جمله ناشتایی نیست. پزشک ممکن است راهنمایی خاصی به بیمار ارائه دهد مثلا 24 ساعت قبل از انجام این آزمایش از خوردن گوشت پرهیز کند زیرا ممکن است موجب افزایش موقت کراتینین خون شود.
در بعضی موارد، ممکن است علاوه بر این آزمایش، آزمایش کراتینین ادرار نیز درخواست شود. همچنین ممکن است آزمایش ادرار 24 ساعته را درخواست شود. بدین منظور فرد باید ادرار را به مدت 24 ساعت در یک ظرف مخصوص جمع آوری کرده و سپس آن را به آزمایشگاه تحویل دهد. آزمایش کراتینین ادرار می تواند به پزشک در ارزیابی دقیق تر وضعیت سلامت یا آسیب کلیه کمک کند.
نحوه جمعآوری نمونه
برای انجام این آزمایش در آزمایشگاه، خونگیری از ورید بازویی انجام می شود. قبل از نمونه گیری، فرد مراجعه کننده باید داروهایی که مصرف می کند به همراه آخرین زمان مصرف دارو را به اطلاع پرسنل نمونه گیر در آزمایشگاه برساند.
چه عواملی باعث تداخل و ایجاد نتایج کاذب در انجام تست میشود؟
برخی داروها ممکن است سبب افزایش کراتینین شود از جمله مهار کننده های آنزیم تبدیل کننده مانند آنژیوتانسین و آمینوگلیکوزیدها ( مانند جنتامایسین ) و سایمتدین و سایر داروهای نفروتوکسیک از جمله سفالوسپورین ها
رنج نرمال
• برای مردان بالغ، 0.9 تا 1.3 میلی گرم در دسی لیتر
• برای زنان بالغ، 0.6 تا 1.1 میلی گرم در دسی لیتر
برای انجام کلیه آزمایشهای مربوط به کلیه و سایر آزمایشهای تشخیصی میتوانید به آزمایشگاه بهنود مراجعین کنید.
ما با برخورداری از پرسنل حرفه ای و تجهیزات پیشرفته همواره به ارائه بهترین خدمات به شما مراجعین محترم فکر میکنیم.